SHOP TOUR HAARLEM

Shop till you drop in Haarlem

SHOP TOUR HAARLEM

Alleen de beste stadswandelingen en fiets tours zijn te vinden op toursenstadswandelingen.nl. Ons team heeft deze routes al vele malen beproefd, en willen hun kennis graag met u delen.

Afstand: 4.8 km
Gemiddelde tijdsduur: 3 uur

We beginnen deze Shop Tour bij het Centraal Station van Haarlem. Dit prachtige Station wordt door sommige zelfs het mooiste station van Nederland genoemd. Vanaf het Centraal Station lopen over de Kruisweg richting het centrum van Haarlem. We lopen de Kruisweg helemaal uit tot aan de Kruisstraat.

De Kruisstraat lopen we in en op nr. 44 van de Kruisstraat komen we langs het Hofje van Oorschot. Dit Hofje is zeker een bezoekje waard. Het Hofje van Oorschot is in 1769 gebouwd van het geld dat de Amsterdamse koopman Wouterus van Oorschot heeft nagelaten. Op de binnenplaats van het hofje, dat dagelijks van 10.00 tot 17.00 geopend is, staat een standbeeld van Eva. Oorspronkelijk stond het standbeeld in het Kenaupark maar door vernielingen is het, via een omweg, uiteindelijk in dit hofje neergezet. Een leuk weetje over het beeld is dat het in de jaren zestig volop in het nieuws heeft gestaan omdat Eva naakt was! En dit was in die tijd volgens veel mensen een gotspe!

Vanuit het hofje lopen we rechtdoor de Barteljorisstraat in waar het ‘’shoppen’’ kan gaan beginnen. In de Barteljorisstraat zijn een aantal aparte winkeltjes bewonderen zoals de kaaswinkel Tromp, de koffie en thee winkel Simon Levelt en de zeepwinkel Lusch.

In de winkel van Lusch liggen allerlei verschillende met de hand gemaakte zepen. Deze zepen bevatten verse producten zoals: biologische groenten, fruit, kruiden en essentiële oliën. Nog voordat u de winkel bent ingelopen zullen de heerlijkste geuren uw neusgaten in komen vliegen. Als we de Barteljorisstraat helemaal uitlopen gaan we naar rechts de Zijlstraat in. De Zijlstraat staat vol leuke winkeltjes waar we even een kijkje kunnen nemen. In de Zijlstraat zitten kringloopwinkels, woonwinkels en tweede hands winkeltjes. Kortom voor ieder wat wils. De winkel Het Filiaal is met haar grote aanbod aan serviesgoed zeker een bezoekje waard!

We lopen in de Zijlstraat weer terug en lopen de Grote Markt op. De Grote Markt waar het zeker in de zomermaanden lekker toeven is wordt gedomineerd door de St. Bavokerk. De St. Bavo kerk is de grootste Nederlandse kerk in Haarlem. De bouwperiode is tussen 1370 en 1520 geweest. De kerk heeft een gotische bouwstijl en tegen de kerk aan zijn allemaal kleine huisje aangebouwd. In deze huisjes zitten tegenwoordig winkeltjes en natuurlijk zullen wij in deze winkeltjes, waar de sfeer van de oude jaren nog steeds te proeven is, zeker niet links laten liggen.

Vervolgens lopen we de Warmoesstraat in. Aan het einde van de Warmoesstraat gaan we naar links en lopen door de Anegang. Als we de Anegang zijn uitgelopen gaan we naar rechts en komen we in de kleine Houtstraat. In deze straat stikt het van de winkeltjes die je in de grote winkelstraten zeker niet zult tegenkomen. We lopen deze straat even rustig door om er de leukste winkels uit te pikken en natuurlijk van binnen te bekijken.

De winkel van Pierre op nr. 5 is zeker een bezoekje waar. Deze winkel is namelijk gespecialiseerd in chocolade en te midden van al deze lekkernijen zal het water je in de mond lopen en waan je, je als Sjakie in de Chocoladefabriek. winkel Numbernine, op hoe kan het ook anders nummer 9, is ook zeker een kijkje waard. De winkel staat vol met aparte dames en heren kleding. De mensen die de winkel inkomen, komen niet altijd voor het winkelen, maar ook voor een gezellig praatje of voor de kunst die in de winkel te zien is.

Als we de kleine Houtstraat weer uitlopen slaan we rechts af de gedempte oude gracht op. Bij de V&D; lopen we naar de achterkant van het gebouw. Op de hoek de drogisterij van der Pigge. Deze winkel zal zeker een bezoekje waard zijn. Als u binnenkomt, lijkt het of de tijd even stil heeft gestaan. De zaak opende zijn deuren in 1849 en sindsdien is er weinig veranderd. Let bijvoorbeeld op de puntzakjes en stopflessen die in de drogisterij nog steeds gebruikt worden.

Na het bezoekje aan van der Pigge lopen we de Gierstraat in waar u de gezelligheid van de straat zult meemaken. Laat u verrassen door deze leuke winkelstraat. U zult merken dat klantvriendelijkheid in deze straat hoog in het vaandel staat. Vooral omdat je net iets langer moet zoeken voor dat ene leuke artikel in die volle en gezellige winkeltjes.

Maar ook de muziekliefhebbers onder ons worden tijdens deze Shop Tour niet overgeslagen. Wij nemen namelijk een kijkje in Bruno klassiek speciaalzaak gevestigd op nummer 50 En waarom? Omdat de winkel namelijk in een van de oudste winkelpanden van Haarlem is gevestigd. U zult hier de grootste collecties aan klassieke muziek vinden.

Joy gift shop die gevestigd is op nummer 35, heeft een grote verzameling aan houten puzzels, beeldjes, houten spellen, schaakborden en stukken. Ze hebben zelfs een speciaal oosters hoekje waar Boeddhabeelden, en Afrikaanse beelden staan gestald. En voor iedereen die van sieraden en creativiteit houden gaan we Beadazzled op nummer 53 even binnen. Deze winkel heeft een uitgebreid assortiment aan kralen en sieraden in de meest uiteenlopende kleuren en materialen, van hout, glas, brons, zilver en glas.

Vanuit de Gierstraat lopen we door naar de gezellige lunchroom: Het hofje zonder zorgen die we vanuit de Gierstraat vanzelf tegen komen aan onze rechterhand. Hier zullen we even lekker uitrusten met een heerlijk kopje thee of koffie. Vanuit daar lopen we weer rustig terug door de grote bekende Haarlemse winkelstraat: de grote Houtstraat. langzamerhand lopen we terug naar het beginpunt van deze wandeling het Centraal station. Misschien bent u wel op zoek naar een Vrijgezellenfeest in Haarlem?