Fietstour door Haarlem

Gezellige fietstour door Haarlem.

plattegrond haarlem

Fietstour door Haarlem

Alleen de beste stadswandelingen en fiets tours zijn te vinden op toursenstadswandelingen.nl. Ons team heeft deze routes al vele malen beproefd, en willen hun kennis graag met u delen.

Afstand: 11.5 km
Gemiddelde tijdsduur: 2.5 uur

Centraal station

We beginnen deze fietstour door Haarlem vanaf de voorkant van het Centraal station. Dit station wordt door veel inwoners van Haarlem ook wel als mooiste van Nederland gezien en als je binnen bent geweest dan begrijp je misschien ook wel waarom. Vanaf het Centraal Station vertrekken wij in westelijke richting en fietsen de Kruisweg op, we nemen een scherpe bocht naar rechts en slaan meteen de eerste straat linksaf richting het kenaupark

Het Kenaupark

Het Kenaupark ligt bijna in het centrum van Haarlem en zeker in de zomermaanden is het hier goed toeven. Het park is ontworpen door de Architect Jan David Zocher, op 3 mei 1982 onthulde prinses Juliana er het bronzen beeld van Hannie Schaft ‘Vrouw in het Verzet’. Hannie Schaft ook wel bekend als ‘het meisje met het rode haar’ was een belangrijk persoon in het Haarlems verzet maar werd een paar weken voor het eind van de van de Tweede Wereldoorlog vermoord in de duinen van Bloemendaal. Het beeld is gemaakt door haar vriendin Truus Menger Oversteegen. Als we het Kenaupark weer uitgaan, fietsen richting de Nieuwe Gracht, als we op de Nieuwe Gracht zijn gaan we de Kruisbrug over en fietsen naar Kruisstraat nr. 44.

Het Hofje van Oorschot

Het Hofje van Oorschot, dat rond 1769 is gebouwd is vernoemd naar de Amsterdamse koopman Wouter van Oorschot, mede door zijn geldelijke inbreng hebben ze de bouw van dit Hofje kunnen financieren. De opzet was dat het Hofje van Oorschot een soort van oude van dage hofje zou worden voor ongehuwde vrouwen van boven de 50, net zoals heel veel van dit soort bouwwerken. Het hofje is elke dag van 10.00 tot 17.00 te bezichtigen en is zeker een bezoekje waard, al is het alleen maar om het beeld van Eva ( Adam en Eva ), ontworpen door de beeldhouwer Johan Limpers, in vol ornaat te bewonderen. Vervolgens stappen we weer op de fiets en gaan naar de Barteljorisstraat, waar de volgende bestemming al op ons staat te wachten.

Corrie ten Boomhuis

Op nr 19 van de Barteljorrisstraat is het Corrie ten Boomhuis. Het Corrie ten Boomhuis is echter niet zomaar een huis, maar het is er eentje met een geschiedenis. In de 2e wereldoorlog was het namelijk een onderduikadres. De familie ten Boomhuis, de toenmalige bewoners, stelde dit huis beschikbaar voor onderduikers. Zo hield Corrie de dochter van het gezin, de mensen in haar kamer verscholen op een speciale plek achter haar geheime muur. Vanaf het Corrie ten Boomhuis fietsen we weer verder naar de . Kathedrale Basiliek Sint Bavo.

Basiliek Sint Bavo

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo is een rooms-katholieke kerk in Haarlem. De kathedraal, ontworpen de architect Jos Kuypers, is in drie fasen gebouwd. Na 35 jaar bouwen en werken was de bouw in 1930 eindelijk klaar . Deze, op een na grootste kerk van Nederland, doet tegenwoordig dienst als kathedraal van het bisdom Amsterdam-Haarlem en zoals de naam al doet vermoeden is deze kerk gewijd aan de patroonheilige van de stad, Sint Bavo. De Kathedraal is geopend van april tot en met september en behalve op maandag, is deze kathedraal elke dag te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur ( vanwege de vele restauraties zijn de schatkamers helaas wel gesloten ). Nadat we hier een kijkje hebben genomen vertrekken we in een zuidwestelijke richting en fietsen we de Leidsevaart op, richting het Emmaplein. Na 900 meter bevind u uw bestemming aan de rechterkant.

Leidsevaart nr 396

Op de Leidsevaart nr 396 bevindt zicht het NZH vervoer museum. Dit museum heeft een grote expositie van oude trams en bussen die in Noord en Zuid Holland hebben gereden. De vervoersmiddelen zijn in dienst geweest van de Noord-Zuid-Hollandsche Vervoermaatschappij. In het museum kunt u gerestaureerde trams en bussen bewonderen. Vanaf het NZH vervoer Museum gaan we met ons eigen vervoermiddel naar de Haarlemmerhout.

De Haarlemmerhout

De Haarlemmerhout is een groot stadspark aan de zuidkant van Haarlem. Het heeft een oppervlakte van 60 hectare en het park is benoemd naar het oudste groene Rijksmonument van Nederland. In dit park is van alles te doen zoals wandelen, fietsen, naar het pannenkoekenhuis, de kinderboerderij en u kunt het Hildebrandmonument bezichtigen.

Het Hildebrandmonument

Het Hildebrandmonument, ontworpen door de architect Bronner, gemaakt naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Schrijver Hildebrand ( zijn echte naam was Nicolaas Beets ). Hildebrand was onder meer de schrijver van Camera Obscura, dit boek is een soort van persiflage op de toenmalige samenleving en staat nog steeds de boekenlijst van veel middelbare scholieren. Het monument bestaat uit een achtkantige fontein met beelden ( personages ) uit het boek. Na het monument, fietsen we in een westelijke richting de Spanjaardslaan op (N205) op na 1,2 km slaan we rechts de Wagenweg op en na 250 meter het Florapark op waar we na ongeveer 75 meter de Dreef opgaan. Onze bestemming zullen we aan de rechterkant zien, namelijk het paviljoen welgelegen.

Het Paviljoen Welgelegen

Het Paviljoen Welgelegen aan de Dreef nummer 3, is gebouwd in 1785 en in het jaar 1789 is het voltooid. Het paviljoen is sinds 1930 in gebruik als provinciehuis van Noord Holland, en heeft nu ook de naam het provinciehuis van Haarlem. Voor deze tijd is het door 2 andere eigenaren geweest waaronder Lodewijk Napoleon en in 1814 tot 1820 heeft prinses Wilhelmina van Pruisen het bewoond. Het gebouw is toegankelijk voor bezoekers. Vanaf het provinciehuis fietsen we in een noordelijke richting de dreef op waar we het fietspad vervolgen naar het Houtplein. Na 200 meter slaan we rechts af naar de Gasthuisvest, na 170 meter slaan we linksaf naar de Groot Heiligland, waar we onze bestemming aan de linkerkant zullen zien, namelijk het beroemde Frans hals museum.

Het Frans Hals museum

Het Frans Hals museum gelegen in de straat: Groot Heiligland op nummer 62 is een museum waar u schilderijen van de beroemdste kunstschilders uit de 17e eeuw kunt bewonderen, waaronder natuurlijk Frans Hals. Verder zijn er schilderijen te zien van zijn broer Dirck Hals, Jan van Scorel, Gerrit Berckheyde en Maarten van Heemskerck. Vanuit het Groot heiligland fietsen we in een noordelijke richting naar Nieuw Heiliglans waar we na 200 meter rechtsaf slaan en op de Gedempte Oude Gracht komen, na ongeveer 50 meter slaan we links af waar we de kleine Houtstraat in fietsen.

Kleine Houtstraat

We zullen door de kleine houtstraat fietsen, waar een gezellige en nonchalante sfeer hangt. De winkeltjes die je in deze straat zult tegenkomen, zal je niet snel in de grote winkelstraten tegenkomen. Vanuit de kleine Houstraat fietsen we in een noordoostelijke richting naar de Gravinnesteeg. Na 110 meter vervolgen we de weg naar de Lange Veerstraat. Na deze straat fietsen we 92 meter verder de Klokhuiplein op, waar we na 50 meter weer de weg vervolgen naar de Lange Begijnestraat, in deze straat slaan we links af de Wijde Appelaarsteeg in.

Het hofje van Bakenes

Het hofje van Bakenes gelegen aan de Wijde Appelaarsteeg op nummer 11 is het oudste hofje van Haarlem. Het hofje is gebouwd in het jaar 1395, koopman Dirck van Bakenes bepaalde hoe het er uit moest zien. Zijn weduwe en haar beide zoons lieten het hofje vervolgens bouwen. Na het bezoek aan het hofje vertrekken we in een zuidoostelijke richting van de Wijde Appelaarsteeg naar de Nauwe Appelaarsteeg. We slaan rechts af naar de Bakenessergracht,na 130 met slaan we rechtsaf het Spaarne op waar we aan onze rechterkant bij onze bestemming zullen aankomen.

Teylers museum

Het Teylers museum. Dit Museum bevindt zich op nummer 16, aan het Spaarne. Het Teylers Museum is het oudste openbare museum van Nederland en is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst, Pieter had een grote belangstelling naar de wetenschap en kunst. Sinds het jaar 1784 is het publiek in het museum welkom om te komen kijken naar allerlei voorwerpen van de wetenschap en kunst. Het museum heeft wel zo´n 12 zalen. Vanaf het Teylers Museum vertrekken in een oostelijke richting en fietsen we de Gravestenenbrug over.

De Gravestenenbrug

De Gravestenenbrug dateert uit de 13de eeuw. De brug is vernoemd naar Gravesteen dit is de toren die op de hoek staat van het Spaarne aan de Bakenessergracht. De delen van de brug zijn teruggevonden in het jaar 1863. Eenmaal over de brug slaan we linksaf naar de Korte Spaarne. Na 250 meter slaan we linksaf de Spaarnwouderstraat op waar we onze bestemming aan de rechterkant zullen zien.

Amsterdamse Poort

De Amsterdamse poort gelegen aan de Spaarnwouderstraat op nummer 95 is de Haarlemse stadspoort van Haarlem. Deze poort stamt uit het jaar 1355. Vanwaar de naam? Dit komt omdat de poort aan het einde van de oude route van Amsterdam naar Haarlem staat. De Amsterdamse poort van Haarlem is de enige poort van de 12 poorten die overgebleven is na de Spaanse aanval tijdens de tachtigjarige oorlog. We fietsen de poort door in een zuidwestelijke richting, waar we vervolgens weer de Spaarnwouderstraat op gaan naar de Melkboersteeg. Na 70 meter slaan we rechtsaf de Houtmarkt op die we blijven vervolgen naar de Korte Dijk. De straat zal naar rechts draaien waar het de Blekerstraat wordt, hier slaan we na 20 meter linksaf de Scheepmakersdijk op na 230 meter, komen we terecht op de Papentorenvest waar de mooie molen de Adriaan staat.

Molen de Adriaan

Molen de Adriaan gelegen aan de Papentorenvest op nummer 1a werd geopend op 19 mei 1779. De Molen werd gebruikt voor het malen van schelpen, eikensteen, en tufsteen. Toen de molen in 1802 werd verkocht veranderde zijn functie en werd de molen gebruikt voor het produceren van tabak. In 1925 wilde men de molen slopen omdat er geen winst meer uit de molen gehaald kon worden, maar in datzelfde jaar werd de Adriaan gekocht door de vereniging van de Hollandse molen, maar na een grote brand ging de molen in vlammen op. Pas in1999 zijn ze weer begonnen met de molen te restaureren en in april van 2002 was hij helemaal gereed. Na het bezoek aan de molen,vertrekken we in een zuidoostelijke richting op de Papentorenvest waar we aan onze linker hand de koepelgevangenis van Haarlems zullen zien.

Koepelgevangenis

De koepelgevangenis van Haarlem gevestigd aan de Harmenjanszweg op nummer 4 werd gebouwd in het jaar 1899 en kwam gereed in 1901. Het ontwerp van de gevangenis is van de hand van de architect W.C. Metzelaar. Er staan in totaal drie koepelgevangenissen in Nederland, de andere twee staan in Arnhem en Breda. . Aan het einde van de straat slaan we rechts af naar de Gedempte Oostersingelgraa.. Na 160 meter Slaan we linksaf de Amserdamsevaart op die we 1,5 km af fietsen totdat we bij de brug komen, de Camera Obscuraweg hier slaan we rechtsaf waar we de brug onderdoor zullen fietsen, daarna slaan we linksaf naar de Robertus Nurksweg die we 300 meter af fietsen. In een oostelijke richting fietsen we naar Liewegje waar we de weg vervolgen naar de Haarlemmerstraatweg, bij het viaduct gaan we links en fietsen we deze onderdoor. Waarna we uitkomen bij Fort Liebrug.

Fort van Liebrug

Het fort van Liebrug gelegen aan de Liedeweg op nummer 9,was van 1946 tot 1948 in gebruik als een militair magazijn van levensmiddelen. Het Fort maakt samen met nog 42 andere forten deel uit van de stelling van Amsterdam. Tegenwoordig word het Fort niet meer gebruikt als magazijn maar worden er tal van bedrijfsuitjes in georganiseerd We stappen weer op de fiets in een noordelijke richting naar het Dorpsplein, hiervandaan fietsen we 600 meter over de Franciscanessenstraat die weg vervolgen we naar de Lagedijk na 130 meter slaan we linksaf naar de Penningsveer. In een zuidwestelijke richting fietsen we naar Karperpad waar we aan onze rechterhand, molen de veer zullen zien.

Molen de Veer

Molen de veer gelegen aan de Penningsveer op nummer 35a is een echte grondzeiler en is na een brand in 2002 weer helemaal herbouwd. We fietsen de weg helemaal uit en slaan aan het einde van de straat linksaf naar de A. hofmanweg, hier zult u aan uw rechterhand de 145 meter hoge KPN toren zien. We gaan rechtsaf de Oudeweg op en deze straat fietsen we helemaal uit wat ongeveer 1,7 km zal zijn. Aan het einde van de Oudeweg blijven we nog steeds rechtdoor fietsen waar we over de Prinsenbrug gaan, na een paar meter zult u vanzelf het station aan uw linkerhand zien.Vrijgezellenfeest Haarlem

Wil je liever op pad met een ervaren gids? Fiets dan mee met de open tour van Biketours Haarlem