CITY TOUR HAARLEM

Rondleiding door hartje Haarlem

CITY TOUR HAARLEM

Alleen de beste stadswandelingen en fiets tours zijn te vinden op toursenstadswandelingen.nl. Ons team heeft deze routes al vele malen beproefd, en willen hun kennis graag met u delen.

Afstand: 3.8 km
Gemiddelde tijdsduur: 2.5 uur

Haarlem Centraal station

We beginnen deze stadswandeling vanaf het Haarlem Centraal station, gelegen op het Stationsplein 11. We vertrekken in zuidelijke richting de kruisweg op en volgen die naar de kruisbrug. Hier gaan we na ongeveer 150 meter de Janstraat in en lopen die helemaal uit tot we bij de Begijnhof komen.Aan het einde van die straat gaan we links de Wijde appelaarsteeg in. Hier bevindt zich het hofje van Bakenes, dit hofje is zeker een bezoekje waard.

Het hofje van Bakenes

Het hofje van Bakenes is op 2 augustus 1395 opgesticht door Dirck Bakenes. De weduwe van Dirck liet het hofje bouwen samen met haar beide zoons. Het werd later ingericht met dertien huisjes voor alleenstaande,arme vrouwen. Deze vrouwen konden niet voor een zelfstandige woning zoeken,omdat er in de tijd van de 14e eeuw een overschot aan vrouwen was. Het hofje staat bekend om het oudste hofje van Nederland. Het hofje is gelegen aan de Baknessergracht en de wijde appelaarsteeg nummer 11 en heeft dus 2 ingangen. Het hofje van Bakenes is overdag open,en alleen op de zondag gesloten. Vanuit het hofje lopen we de straat uit richting het spaarne,waar we terecht komen bij het Teylers museum.

Het Teylers museum

Het Teylers museum is gevestigd aan het spaarne op nummer 16,en stamt uit het jaar 1784. Het bestaat in 2011 precies 227 jaar en is vernoemd naar de Haarlemse zijde fabrikant en bankier: Pieter Teyler. Hij had een grote belangstelling voor de wetenschap en kunst, wat ook in het museum is terug te zien. Het museum bestaat vooral uit,voorwerpen op het gebied van de wetenschap en kunst. Het museum telt nu 12 zalen. Hier vandaan lopen we in een oostelijke richting vanaf het spaarne de Gravensteenbrug over, waar we links afslaan en zo terecht komen bij het korte Spaarne van hier lopen we naar de Olyphant pandjes.

Olyphant

De prachtige momuentale panden met de trapgevels aan het korte spaarne op nummer 23-25 zijn rond het jaar 1630 gebouwd. Achter deze panden,stond een bierbrouwerij die van 1550 tot 1688 actief is geweest. Deze bierbrouwerij werd de Olyphant genoemd.In de zijgevel van de Wijdesteeg is een gevelsteen met daarin een afbeelding van een olifant gemetseld. Vandaar de naam Olyphant. En zo heten de 2 panden nu ook.Vanaf dit adres lopen we in een westelijke richting de wijde steeg in,waar we vervolgens bij een brug komen die de melkbrug heet. Hier lopen we overheen richting de kleine Houtstraat,die uitgelopen slaan we rechtaf de gedempte oude gracht in,na ongeveer 70 meter gaan we links af de Groot Heiligland in,waar we op nummer 62 het Frans hals museum kunnen bezichtigen.

Het Frans Hals museum

Het Frans hals museum gevestigd op het Groot Heiligland nummer 62 en is erg bekend bij de kunst en geschiedenis liefhebbers. Het naar zijn genoemde museum is Frans Hals tot nu toe nog steeds bekend om zijn beroemdste Haarlemse schilder uit de gouden eeuw. Het museum heeft een grote selectie van zijn grootste en mooiste schilderijen die u kunt bewonderen. Maar er hangen niet alleen maar schilderijen van hem,ook van andere Haarlemse kunstenaars ui de 16 en 17e eeuw. We lopen de straat Groot Heiligland weer uit,waar we weer terrecht komen bij de gedempte oude gracht. Bij de Vroom & Dreesman gaan we achter het gebouw links,waar we terrecht komen bij de oude drogisterij winkel Van der Pigge.

Antoinie van der Pigge begon zijn drogisterij in het jaar 1849, op de Gierstraat nummer 3. De winkel stond en staat nog steeds vol met specerijen en droogerijen. De eigenaar die nu in de winkel zit, is nog steeds familie van Antoine. De drogisterij bestaat dus al jaren! De eigenaar heeft tot nu toe,nog steeds niets aan het intereur van de winkel gedaan. Als u de winkel binnen stapt lijkt het dan ook net alsof de tijd een lange tijd stil heeft gestaan. Een heerlijke ouderwetse sfeer, met heerlijke geuren van de kruiden. Na het bezoek lopen we in een noordoostelijke richting, waar we de gedempte oude gracht oversteken de Koningstraat in. Deze straat lopen we helemaal uit, waar we vanzelf terecht komen op de grote markt. Hier zult u aan uw linker hand het gemeentehuis van Haarlem zien.

Het stadshuis van Haarlem

Het stadshuis van Haarlem staat gevestigd op de grote markt nummer 2. Het gebouw werd gebouwd in 1370, de eeuwen daarop werden nog een aantal diverse verbouwingen uitgevoerd. In 1913 werd de stadshuistoren van het gemeentehuis herbouwd. Voor de Haarlemmers is het natuurlijk ook een prachtige locatie om te gaan trouwen. Hier kunt u vanaf uw terras op de gezellige grote markt uitkijken. Aan de overkant van de grote markt zult u al snel de prachtige Sint bavo kerk zien.

Sint Bavo kerk

De Sint Bavo kerk is gelegen aan de grote markt op nummer 22,en is de grootste kerk die in de nederlandse stad Haarlem staat. De bouwperiode heeft tussen 1370 en 1520 plaats gevonden. De kerk heeft een gotische bouwstijl,en werd oorspronkelijk als een katholieke kerk gebouwd. In het midden van het kerkgebouw staat een vieringtoren. We lopen uiteraard even een rondje om de kerk heen,om hem te bewonderen. U zult de kleine huisjes die er aangebouwd opmerken,deze huisjes dienen nu als winkeltjes. Eenmaal een rondje gelopen zult u aan uw linkerhand de oude vleeshal zien.

Vleeshal

Tot 1840 was de Vleeshal gelegen op de grote markt nummer 16 daadwerkelijk in gebruik als verhandelplaats van vlees. Later werd het gebouw gebruikt als Rijksarchief en Stadsbibliotheek. Tegenwoordig zit er een dependance van het Frans Hals Museum in en is het dus nu een Archeologisch Museum. We lopen de grote markt weer over in een noordoostelijke richting, waar we de Zijlstraat inlopen en deze helemaal uitlopen, totdat we vanzelf terecht komen bij de Barteljorisstraat waar een historisch verhaal vanuit de tweede wereld oorlog op ons staat te wachten.

Het Corrie ten boomhuis

Het Corrie ten boomhuis op de Barteljorisstraat nummer 19,was vroeger een schuilplaats voor de onderduikers van de 2e wereldoorlog. De familie ten Boomhuis hielden de onderduikers in hun eigen huis verscholen. Dit huis met een enorme geschiedenis is nu een museum geworden. De familie ten Boom heeft goede daden geleverd aan deze mensen. In de slaapkamer van Corrie zelf, hield zij achter een geheime muur de joodse onderduikers,en naziĀ“s verscholen. We nemen een noordelijke richting op de Barteljorisstraat waar we de Shoutensteeg ingaan,en deze weg volgen naar de Kruistraat.

Het Hofje van Oorschot

Het Hofje van Oorschot gelegen aan de Kruitraat 44, is rond 1769 gebouwd. Het hofje is vernoemd naar de Amsterdamse koopman Wouter van Oorschot. Door hem en steun van de staat hebben ze het hofje kunnen bouwen en later van het geld het af kunnen bouwen. In die tijd konden er alleen ongehuwde vrouwen van vijftig hier wonen,zoals hij dat wilde. Het hofje is te bezichtigen van 10.00 tot 17.00. Hier kunt u vooral het bronzen beeld van Eva (Adam en Eva) die op de binnenplaats van het hofje staat bewonderen. Dit zal onze laatste bezichtiging worden,en zullen we weer terug lopen naar ons beginpunt. We lopen de kruistraat uit,over de kruisbrug heen. Deze weg lopen we weer helemaal uit.